no result...

Program


Jernring

Jernring

Dukketeater for voksne. Med udgangspunkt i Shostakovichs 7. symfoni - Leningrad Symfonien - vokser dukketeatret ud af musikken og viser en poetisk, sanselig historie om en familie i Leningrad under tyskernes belejring i 1941. JERNRING er et billeddigt, til et fantastisk musikværk.

Dukketeater som et musikalsk billeddigt over krigens rædsler.  

Leningrad 2. september 1941. Tyskerne indleder det bombardement, der skal føre til over 750.000 menneskers død. Umenneskeligt. Ufatteligt. En af de største krigsforbrydelser i nyere tid. Midt i dette helvede skaber en af det 20. århundredes største komponister Dmitri Dmitriyevich Shostakovich det, der skal blive til hans 7. symfoni. På national radio annoncerer han, på dagen, at han arbejder på dette værk og siger samtidig, at han gør det som et bevis på ”at livet i vor by, går videre – helt som normalt…”

Han havde på dette tidspunkt oplevet den gru, som Stalin var eksponent for, så måske rummede udmeldingen til bysbørnene en smukt indpakket, men tragikomisk kommentar til regimet. Dette understreges af at skitserne til invasions temaet, som er et højdepunkt i symfonien, blev til før bombardementet og på ingen måde skildrer den voldsomhed, som angrebet havde, men snarere en snigende gru, som vokser til sønderrivende rædsel – måske en hilsen til Stalin. Som Shostakovich selv siger det: ”Jeg har ikke noget imod at min 7. symfoni kaldes Leningrad, det er faktisk ikke om Leningrad under belejring, men det er om Leningrad som Stalin ødelagde og som Hitler bare gjorde en ende på.”

 Med udgangspunkt i den fulde Shostakovichs 7. symfoni (1941) – ”Leningrad Symfonien” vokser dukketeatret ud af symfonien og viser en poetisk, sanselig historie om en familie i Leningrad under belejringen. JERNRING er et billeddigt, til et fantastisk musikværk. Musikken bærer os igennem hele historien og publikum kan glæde sig til at blive ført igennem Shostakovich 7. symfoni i et bombardement af sanselige, groteske og rørende billeder bl.a. med Stalin som poledanser og døden i groteske skikkelser.

Symfonien blev et vartegn for udholdenhed, mod, overlevelse og et beredskabsværk, som skulle opmuntre det belejrede Leningrads indbyggere og blive et symbol på det sovjetiske folks kamp på de allieredes side.

 Bådteatrets dukketeaterensemble har med forestillingen JERNRING igen givet sig selv en udfordring - skabt et værk, hvor en hel symfoni spilles uden pauser eller ekstra lyd og tekst. Brug kun symfonien til at skabe billeder. Det er nok første gang, at vi helt sikkert kan sige, at forestillingen varer 75 min. Hverken længere eller kortere.

  

Instruktør: Rolf Heim

Dukkemager og scenograf: Rolf Søborg Hansen

På scenen: Bo Carlsson, Pernille Nedergaard Haugensen, Astrid Kjær og Yulia Lystbæk

Lysdesign: Raphael Solholm

Musik: Shostakovich 7. symfoni (Leningrad Symfonien)

“Leningrad Symfonien” er indspillet med dirigenten Mariss Jansons og Leningrad Philharmonic Orchestra. Indspillet i Oslo 1988. Udgivet af 'EMI classics' i 1995,

Varighed: 75 min.

Aldersgruppe: Fra 15 år 

Link til teatrets hjemmeside:http://www.baadteatret.dk/jernring/


Pressen skrev:

DØDEN ER EN FIGUR PÅ SCENEN I "JERNRING"

Anne Middelboe Christensen fra Information har anmeldt JERNRING og skriver:

"Skræmmende forfærdelig, men også overjordisk smuk i sære drømmeglimt, som nærdødsoplevelser udsat for instrumenter..."

"Rolf Heim er en dreven dramatiker. Han forstår at gøre os interesserede i sine dukker, længe før vi fatter, hvad forestillingen egentlig handler om. Og dukkemageren Rolf Søborg Hansen har igen skabt dukker, der er så fascinerende og sympatiske og samtidig så skræmmende og ensomme, at man ikke kan lade være med at stirre på dem."

 

DA SELV KÆLEDYRENE BLEV MAD

Søren Schauser fra Berlingske Tidende har anmeldt JERNRING og giver 4 stjerner.

"Når man sidder i Bådteatrets bund, kommer lidelserne for alvor tæt på. Dukkerne virker ikke sjældent mere levende end mennesker.

Historiens egentlige stjerner forbliver de fire førere - ikke sjældent i gang med én og samme dukke"

"Men mødet med Shostakovichs musik og sultens kulsorte konsekvenser gør Bådteatrets prisbelønnede forestilling gennemført gribende."

 

EKSTRA LED TIL KRIGSSYMFONI

Knud Cornelius fra Frederiksborg Amts Avis har anmeldt JERNRING og giver 4 stjerner

"Man sidder med beundring for gruppens fire dukkeførere, der utroligt dygtigt formår at lade egne arme og ben levendegøre de markante dukker."

"Oplevelsen er sjælden og særegen...." - Knud Cornelius, Fred. Amts Avis

 

ET RÆDSELSSPIL OG BÅDE GRIMT OG SMUKT

Kulturkongen.dk har anmeldt JERNRING og siger:

"..åben sanserne. For "Jernring" er en "bådrejse" værd".

"..følte os nærmest tryllebundet af den måde, hvorpå de ved dukkeførernes dygtighed og indbyrdes vanskelige koordination, kom til live."

 

NB! Copenhagen Phil opfører Sjostakovitjs 7. symfoni fredag den 20. og lørdag den 21. september 2019 i Konservatoriets Koncertsal. Dirigent Toshiyuki Kamioka. Fortæller Thure Lindhardt.

Suggestions


Vælg medlemsskab og køb billetter

Som medlem får du rabat på store oplevelser

Køb et medlemsskab og 3 billetter, så får du rabat hele sæsonen.

Læs hele sæsonprogrammet online her.

En klassisk komedie om nærighed og kærlighed, af Molière
I en ægte…

For arrangører
Billetsalg - tilmelding

Har du brug for billetsalg, tilmelding eller event management. Skal I bruge en løsning i jeres eget brand? Skal det være helt enkelt, eller har I særlige behov? Se hvor nemt I kan komme igang her.

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!