program


Jordens Indre

Jordens Indre

Om Danmarks ukendte verdensstjerne Inge Lehmann
I 2017 fik hun i København et anerkendt monument, placeret på Frue Plads, ved siden af en buste af Niels Bohr.

5 stjerner fra Morten Buckhøj: Læs anmeldelse

Læs programmet til Jordens indre her

Om Danmarks ukendte verdensstjerne Inge Lehmann

Forestillingen er en del af Folketeatrets forestillinger om kendte, danske kulturpersonligheder

Manuskript: Simone Isabel Nørgaard

Medvirkende: Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Laura Bro, Troels Malling, Roberta Hilarius Richardt

“Du skal vide hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med – forgæves”, konstaterer jordskælvsforskeren Inge Lehmann i et tilbageblik på sit liv i midten af 1900-tallet. Selvom det er længe siden, kan mange kvinder stadig spejle sig i hendes oplevelse.

I 1936 påviser hun, at jorden har en fast, indre kerne. Hun udgiver en artikel med sin opdagelse, men anerkendelsen udebliver. Inge tvivler på sig selv, hvis det virkelig kan passe, det hun har opdaget, så MÅ der være EN mand, der har opdaget det før hende.

Iben Hjejle spiller den usædvanlige kvinde, som både kæmper med det danske forskermiljøs fordomme og en nagende tvivl på egne evner. Hendes forskning er henlagt til fritiden. I sine ”fritidssysler” med seismologien, observerer hun nogle jordskælvsbølger, der ikke stemmer overens med den hidtidige antagelse af, at jordens indre er flydende.

Anerkendelsen kommer fra en uventet side. I udlandet har man lagt mærke til hendes opdagelse. Hun inviteres til USA, hvor hun slår sig ned som underviser og forsker. Hun møder den velansete forsker, Harold Jeffreys, med hvem hun indleder et livslangt venskab og en forelskelse. Hun forbliver ugift uden anden tilknytning til familie- og kvindelivet end sin søster Harriet og dennes stuepige.

I forestillingen tages der den dramatiske frihed at lade Niels Bohr, repræsenterer de mandlige kolleger, som modarbejdede hende i Danmark. Inge havde et skarpt blik på selvovervurderende mænd, så hun og Bohr havde deres kampe.

Inge Lehmann døde i 1993 som 104-årig. Hun skrev sin sidste videnskabelige artikel som 99-årig. Hendes forskning var banebrydende, men hun var stort set ukendt i Danmark.

I 2017 fik hun i København et anerkendt monument, placeret på Frue Plads, ved siden af en buste af Niels Bohr.

Folketeatret Turne

PÅ PLAKATEN


DON GNU har endnu engang sat alt på et bræt! Balancerende på den…

- men tonen er lav.
Der er grinegaranti på denne forestilling!

Forestillingen følger stort set plottet i det oprindelige nationale skuespil af J.L. Heiberg.…


FOR ARRANGØRER


BILLETSALG - TILMELDING

Har I brug for billetsalg, tilmelding eller event management. Skal I bruge en løsning i jeres eget brand? Skal det være helt enkelt, eller har I særlige behov? Se hvor nemt I kan komme igang her.

Er du forhindret?
prøv Buymyticket

Hvis du er forhindret i at bruge dine billetter, kan du sælge dem til andre interesserede på buymyticket.dk. Det er helt gratis!

Få de gode nyheder først

For at tilmelde dig vores nyhedsbrev skal du blot indtaste din email-adresse og tryk Tilmeld: